Medium Ordet medium brukes på to måter; enten som samlebetegnelse på alt som tilsettes malingen under prosessen (løsemiddel, olje, medium eller ferniss) eller som mer spesifikt om de tilsetningene man tilsetter under malingen som ikke er rene oljer.

Oljer er de samme som brukes når fargen produseres. For det meste er det linolje i ulike former. Men siden denne har en tendens til å gulne, og derfor egner seg best til bruk sammen med mørke farger, brukes også andre oljer som valmue og safron. Linoljen kommer som både kaldpresset og varmpresset. Den kaldpressede er den reneste og dyreste. Den varmpressede linoljen blir oftest kjemisk renset og blir da et godt og billig alternativ. Begge disse gjør malingen mer flytende og øker glansen. Ved å la linoljen (blandet med vann) bli utsatt for sterkt sollys over en viss tid eller ved å varme den opp i en luftfri beholder får man to mye bruke linoljer som betegnes ’sun-thickened’ linolje og ’stand oil’. Disse har mindre tendens til å gulne og gjør malingen fyldigere. ’Sun-thickened’ olje tørker fortere og den gjør det letter å lage tekstur med penselen (man kan se penselstrøkene lettere). Mens ’stand oil’ tørker saktere, gir en sirup-lignende konsistens på malingen og egner seg godt til teknikken som kalles glazing.

Oljer (og spesielt ’sun-thickened’) var de gamle mesterenes favoritt medium, men i dag er det de alkyd baserte som er mest populære. Disse er av nyere dato og de mest brukte er Liquin og Oleopasto (begge fra Winsor & Newton, men andre merker har sine egne varianter). Den viktigste årsaken til deres suksess er at de reduserer tørketiden betraktelig. De øker også malingens gjennomskinnelighet og gir en mer holdbar malingsfilm (gulner og sprekker ikke). Mens Liquin er spesielt egnet til tynne lagvise påføringer (glazing) er oleopasto spesielt beregnet på bruk av impasto teknikken, det vil si tykk påføring med mye tekstur.

Det finnes mange andre medium for oljemaling og for de vannoppløselige fargene er det utviklet egne midler som tilsvarer de vi har nevnt her (selv om man også godt kan bruke de tradisjonelle midlene men da mister man den vannløselige egenskapen). Særlig er det en del forslag til medium som man tror ble brukt av de store mesterene. Det mest kjente er det såkalte Maroger medium. Dette kan lages etter en (giftig) oppskrift, men også kjøpes ferdig (fortsatt svært giftig).

< >