Innledning Ingen andre av de malingsteknikkene som er i bruk i dag strekker seg så lang tilbake i tid som oljemaling. Den har de siste hundre årene vært i utstrakt bruk. Alle de ’store’ kunstnerene har brukt oljemaling (blant annet) og de mest kjente kunstverkene er oljemalerier. Jan og Hubert Van Eyck (ca. 1400) er ansett som oljemaleriets fedre, men historikere er nå ganske sikre på at det var blitt malt oljemaleri før den tid. I starten var det en stor prosess man måtte gjenom før malingen kunne begynne. Det fantes ikke tuber til å ha malingen på før på midten av 1800 tallet, så man måtte blande fargene selv (pigment + olje) for hver gang man skulle male. Antall farger var også begrenset. Oljemaling ble sett på som en innendørsaktivitet siden det var kostbart og vanskelig å frakte med seg alt utstyret. Fra midten av 1800 tallet var det ikke bare tubene som revolusjonerte oljemaleriet. Flere kommersielle selskaper ble startet med mål om å lage så gode oljefarger (blant annet) som mulig. Mange av disse selskapene er de som er ledende på markedet i dag og de bidrog med nye farger og ny innsikt i malerkunstens finesser, ofte i samarbeid med datidens store kunstnere. I 1993 introduserte Grumbacher den første vannløselige oljemalingen. Dette var en stor nyvinning og flere selskaper har fulgt etter. Dette er ekte oljefarger som ikke inneholder vann, men som er kjemisk modifisert så de kan løses opp i vann i stede for i mer helsefarlige løsemidler.

Den viktigste grunnen til at oljemaleriet er så populært er at resultatet kan bli svært flotte bilder. Og det finnes knapt noe annet medium som er så allsidig som oljemaling. Hver enkelt maler kan ha sin egen høyst personlige teknikk. Man kan lage bilder raskt eller bruke måneder. At malingen tørker sent gjør at man kan jobbe inn endringer, små eller store, over lang tid.

I dette kurset vil vi starte med en kort oversikt over materiell til oljemaling. Videre se på de mest brukte grunnteknikkene før vi studerer generelle temaer som fargelære, komposisjon og perspektiv. Gjennom hele kurset er det de praktiske øvelsene som er viktigst. På slutten av denne innledningen vil du finne en liste med forslag til utstyr til dette kurset. Men først skal vi ta en rask gjennomgang av det viktigste utstyret for oljemaling.

< >