Til kurset Har noen alledere akvarellutstyr som de er fornøyd med så trenger de ikke å kjøpe nytt. For de andre har jeg satt opp ett forslag under. Kryssene til venstre angir om det er nødvendig utstyr eller ikke. Jeg har også satt opp konkrete forslag til utstyr, oftest med et rimelig og ett litt dyrere alternativ. Her får man velge selv hvor mye man vil bruke på utstyr. MEN HUSK: Dårlig utstyr er mye vanskeligere å male med enn godt utstyr!

Når det gjelder farger har jeg satt opp forslag fra Winsor & Newton sine akvarellfarger men som nevnt tidligere er det ikke slik at man må kjøpe dette merket. Man kan her velge mellom kunstnerkvalitet eller studiekvalitet. ’Artist watercolor’ er de med best kvalitet. ’Cotman’ er Winsor & Newtons studentfarger. Ikke kjøp for mange farger i starten(og da kan man jo også ha råd til å kjøpe de beste fargene). Det er viktig å bli kjent med de ulike fargene og hvordan man kan blande de med hverandre. Har man for mange farger vil man få så mange valgmuligheter at det blir mer til bryderi enn hjelp. Når man er blitt godt kjent med fargene kan man utvide med flere senere.

   

Winsor & Newton

 

Farger

Artist watercolor

Cotman watercolor

×

Gul

Aureolin eller Winsor Yellow

Cadmium yellow hue

Gul-orange

Winsor Yellow Deep

Cadmium orange hue

×

Rød

Permanent rose

Permanent rose

Lilla

Ultramarin violet

Dioxazine violet

×

Blå (kald)

Cobolt blue (eller Winsor blue green shade)

Cobolt blue hue

Blå (varm)

French ultramarin

Ultramarin

×

Grønn

Viridian

Viridian hue

Brent sienna

Burnt sienna

Burnt sienna

Annet utstyr er:

Utstyr

Beskrivelse

×

Skrin

Man må ha et skrin til å samle fargene i. Sett fargene i samme rekkefølge som de står i listen over. Et skrin med plass til 12 eller 24 farger og som også kan brukes som palett er et godt valg.

 

Palett

Selv om man kjøper et skrin som man kan blande farger på, er det ofte lurt å kjøpe en separat palett. Det holder med en liten hvit av plast med plass til 4-10 farger (koster ca. 20kr).

×

Papir

For å få en god start i akvarellmaling trenger man et godt papir. Papiret er kanskje den viktigste faktoren i starten, så IKKE spar penger på å kjøpe billig papir! De billigste papirene er ofte svært vanskelig å male på. Mitt forslag er å kjøpe en blokk med Arches ’Cold pressed’ (eller ’Rough’) som kun er limt i en side. Du vil ikke angre på å bruke en del penger på papir. Det finnes mange andre gode merker også som Saunders, Lana, Fabriano (kan være litt vanskelig å starte på), Whatman for å nevne noen.

 

Maleplate

For å spenne opp papiret på. Dette kan være en tynn treplate (kryssfiner) som er litt større enn det største bildet du har tenkt å male. Litt større enn A4 for eksempel.

 

Tape

En vannfast tape eller maskeringstape til å feste papiret på malerplaten.

×

Pensel

Det holder å kjøpe en pensel i størrelse 8. For eksempel en syntetisk pensel av merket Rapahel. Mårhår pensler er hakket bedre men mye dyrere. En tannkost er også nyttig til visse teknikker.

 

Spruteflaske

Et nyttig og billig hjelpemiddel. Man kan bruke en tomflaske etter diverse kjøkken/bad produkter. Men det er viktig at den ikke spruter for kraftig.

×

Vannglass

Ett eller to (tomme) syltetøyglass eller lignende.

 

Hårføner

Når man skal legge flere lag maling kan det være fint å korte ventetiden.

×

Tørkerull

 

 

Tegnesaker

Blyant (viskelær, linjal og saks)

Et utvalg av mitt akvarell utstyr. Øverst fra venstre: Farger i skrin og farger i tube, akvarellblokk, palett, tannbørste, spruteflaske, maskeringsveske. Nederst fra venstre: Maskeringsteip, rund palett, pensler.
< >