Papir I hovedsak kan vi si at det finnes tre typer akvarellpapir.
Det glatteste papiret betegnes ’Hot pressed’ eller ’Grain satine’. Dette papiret er fint for bilder med mange detaljer og er det papiret som gir de klareste fargene. Men fargene flyter lett utover og tørker fort på et slikt papir. Det er derfor det vanskeligste papiret å male på og egner seg ikke godt for nybegynnere.
Papiret som betegnes ’Cold pressed’, ’Not’ eller ’Grain Fin’ er et godt papir å begynne med. Det er et all-round papir som det er enkelt å legge flere lag med jevne laveringer (tynne lag med farge) på, male detaljer og også skape en viss tekstur.
Hvis man vil ha mer struktur i papiret velger man det som betegnes ’Rough’ eller ’Grain torchon’. Egenskapene til dette papiret er mer likt med ’Cold pressed’ enn ’hot pressed’. Vil man for eksempel ha en grannulerende effect er dette det beste papiret siden dette har de største gropene.
Det finnes mange produsenter av akvarellpapir. I tillegg til at de produserer de tre overflate typene så finnes det flere vekt varianter innenfor hver type. Uansett hvilket papir man velger så er det best å velge et ganske tykt papir. På de ulike papirtypene oppgis det gram pr kvadratmeter. Et godt valg her er å velge papir på 300 g/m2. Det er flere grunner til at et relativt tykt papir er å foretrekke. Det tåler hardere behandling og det bulker mindre når det blir vått. Men selv med et tykt papir er det en fordel å strekke papiret før man begynner å male. Dette gjøres ved å fukte papiret (på bak eller begge sidene) for så å feste det på en plate enten med vannfast tape (maskerings tape går også men resultatet kan variere noe) eller med stifter. Når papiret så er tørket er det fint å stramt å male på. Man kan også kjøpe blokker der papiret er limt fast i alle fire sidene, men disse er dyrere enn vanlige blokker. En del papir har en forside og en bakside. Disse har oftest et vannmerke. Ved å holde papiret opp mot lyset vil man kunne se dette. Når du kan se vannmerket riktig vei ser du på fremsiden av papiret. Men egentlig betyr ikke dette så mye. Oftest er baksidene minst like gode å male på. Faktisk finnes det papir som jeg synes man får best resultat ved å male på baksiden. Mange finner gjerne sitt eget favoritt papir, men det er en god ide å forsøke en del ulike typer og merker. Det er ikke alltid at ditt favoritt papir er det som er best egnet til ditt neste bilde.
< >