Lavering Kanskje den mest bruke teknikken i akvarellmaling er å legge en jevn lavering. Det vil si å fylle et område av bildet med en farge. Dette kan gjøres på flere måter men den vanligste er gjerne å male fra side til side på tørt papir. Start med å blande fargen du ønsker å bruke. Siden det er nesten umulig å blande en nøyaktig lik farge en gang til, er det viktig å blande rikelig mengde med farge så du ikke går tom for farge underveis. Når du maler må du skråstille papiret. Holder du papiret relativt bratt (25-40°) vil man ofte få en jevnere farge, men det er ofte lettere å male hvis man bruker en mindre vinkel (hva som er best kan også avhenge av fargen du bruker).
Fyll så penselen med maling og begynn å mal øverst på det området som skal males. Bruk så mye maling at det danner seg en liten vannsøyle nederst hvor man har malt. Fyll penselen på nytt og fortsett med horisontale strøk. For å unngå horisontale striper i laveringen skal man ikke male over der man allerede har malt, men bare stryke forsiktig i underkant av vannsøylen. Når man er ferdig er det viktig å tørke vekk eventuell resterende maling før man legger papiret flatt. Dette gjøres enten med en tør pensel eller tørkepapir. Hvis man ønsker en jevn overflate er det helt vesentlig å la laveringen ligge å tørke i fred. Når det har gått en stund vil man se at skinnet i papiret forsvinner. Da kan man bruke en hårføner til å tørke laveringen.
Her er sluttresultatet etter at laveringen er tørket
Du vil se at laveringen lysner en del når den tørker. Ser fargen riktig ut når den er våt vil den bli for lys når den er tørr. En slik lavering kan også påføres med en natursvamp. Et annet alternativ er å først fukte området som skal males med vann og starte malingen når skinnet i papiret er i ferd med å forsvinne (man får ulike effekter alt etter som hvor vått papiret er). Det blir da ingen vannsøyle å jobbe med. Fargene flyter nå mer fritt utover papiret. Dette kan ofte være et godt alternativ hvis man skal male en lavering med mange vanskelige kanter.

En gradert lavering er også ofte benyttet. Man kan lage en gradert lavering med en farge eller med flere. Skal man bruke en farge betyr dette at man tilsetter mer vann underveis slik at fargen blir lysere. Man bruker samme fremgangsmåte som for en jevn lavering, men for hvert penselstrøk tilsettes litt ekstra vann i fargen man bruker. En lavering kan også inneholde flere farger. Disse blandes da på papiret, med å veksle med å bruke de ulike fargene. Skal man ha et bilde der en farge gradvis går over i en annen så kan man bruke flere fremgangsmåter. Hvis man for eksempel skal la blå gå over i lilla, blander man en passende blått og rødt hver for seg. Begynn å mal med blått og tilsett mer rødt etter hvert. Et annet alternativ er å først fukte papiret godt. Mal så blått et stykke ned på papiret. Snu papiret opp ned og mal rødt fra den andre siden. De to fargene vil da flyte sammen til en gradert lavering. Her kan en spruteflaske være til god hjelp. Hvis papiret er for tørt vil man enkelt kunne tilføre fuktighet ved å spraye på det ønskede stedet. Fargene kan også helles på papiret (vått eller tørt). Man kan også bruke flere lag med maling for å oppnå en gradert effekt. Dette kommer vi tilbake til under glazing.

< >